Octany sodné, zmes octanu sodného a kyseliny octovej v pomere 1:1, sa bežne používa ako konzervačná látka, ochucovadlo a na úpravu pH v potravinách.
Hlavné dôležité body o E 262 – octany sodné
Nie je prírodné , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E262
Octany sa vyrábajú syntézou reakcií uhličitanu sodného s kyselinou octovou alebo reakciou bezvodého octanu sodného s kyselinou octovou.
Kde sa octan sodný (E 262) používa?
Hlavným účelom použitia v potravinách s nasledujúcimi 3 funkciami:
- konzervant na predĺženie trvanlivosti potravín v chlebe a mäse
- ochucovadlo, ktoré dodáva slaným pokrmom octovú chuť
- pevný zdroj voľnej kyseliny na úpravu kyslosti potravín
Všeobecne platí, že použitie zahŕňa pečivo, mäso a slané produkty.
Ako konzervant zabraňuje rastu plesní v chlebovom ceste a na predĺženie trvanlivosti.
Môže byť pridaný do slaných produktov, ako sú slané sušienky, chipsy, korenie, omáčky, polievky, zemiakové lupienky a šaláty.
Konkrétne potraviny
- Mr. Natur – tatársky biftek
- Pikok – bravčové párky so syrom
- Penam – toastový chlieb
Je E262 zdravé?
Je všeobecne uznávaný ako bezpečný, a možno ho použiť ako antimikrobiálne činidlo, ochucovadlo aa činidlo na kontrolu pH v potravinách v kontrolovanom množstve.
Prijateľný denný príjem je 0 – 15 mg/kg telesnej hmotnosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho použitie ako konzervantu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.