Kyselina octová bezvodá (E265) je zlúčenina, ktorá sa používa ako konzervačná látka.
Látka vyzerá ako bezfarebný alebo biely kryštalický prášok. Nemá žiadny zápach. Vo vode je nerozpustný, ale je možné ho rozpustiť v organických rozpúšťadlách.
Hlavné dôležité body o E265 – kyselina octová bezvodá:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Nie je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E265
V prírode sa táto látka nevyskytuje. Vyrába sa synteticky chemickým procesom s použitím metylacetátu, oxidu uhoľnatého alebo pyridínu.
Na čo sa používa kyselina octová bezvodá?
V potravinárskom priemysle má látka hneď niekoľko použití. Konzervant E265 pôsobí proti plesniam a baktériám.
V tekvicách a jahodách môže zabrániť nadúvaniu po ich konzumácii.
Použiť ju možno aj pri ošetrení syrov, aby sa u nich nevytvorila pleseň.
Je E265 zdravý?
Výskumy a testovanie na zvieratách neodhalilo žiadne vedľajšie účinky. Škodlivé môže byť len vo vysokých dávkach, kedy môže spôsobiť poškodenie orgánov.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii používanie E265 nie je v potravinárskom priemysle povolené. To isté platí aj pre mnoho ďalších krajín po celom svete.
V Spojených štátoch je použitie povolené, ale iba pri výrobe syrov a podobných produktov.