Močovina, tiež diamid kyseliny uhličitej, urea alebo karbamid je organická zlúčenina uhlíka, dusíka, kyslíka a vodíka. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme zlúčenín obsahujúcich dusík u zvierat a je hlavnou látkou obsahujúcou dusík v moči cicavcov.
Je to bezfarebná pevná látka bez zápachu, vysoko rozpustná vo vode a prakticky netoxická.
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E927b – Močovina:
Ide o látku zlepšujúcu múku.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.
Výroba E927b
Močovina sa získava z amoniaku a oxidu uhličitého.
Na čo sa močovina používa?
Močovina má v potravinárskom priemysle číslo E927b a pôsobí ako kvasnicová živina pre fermentované produkty. Tiež vyvoláva hnednutie u komerčného pečiva.
Ďalej je široko používaná v hnojivách ako zdroj dusíka a je dôležitou surovinou pre chemický priemysel.
V lekárskom použití sa krémy obsahujúce močovinu používajú na podporu rehydratácie pokožky. Je tiež súčasťou niektorých pleťových krémov, zvlhčovačov, vlasových kondicionérov a šampónov.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E927b:
- víno
- pivo
- komerčne vyrábané pečivo
- žuvačky
Je E927b zdravé?
V bezpečnom množstve neboli hlásené žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
E927b je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA.