Močovina (E927b), potravinárske aditívum, ktoré nájdeme v žuvačkách. Prečítajte si o nej viac!

Močovina, tiež diamid kyseliny uhličitej, urea alebo karbamid je organická zlúčenina uhlíka, dusíka, kyslíka a vodíka. Hrá dôležitú úlohu v metabolizme zlúčenín obsahujúcich dusík u zvierat a je hlavnou látkou obsahujúcou dusík v moči cicavcov.

Je to bezfarebná pevná látka bez zápachu, vysoko rozpustná vo vode a prakticky netoxická.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E927b – Močovina:
Ide o látku zlepšujúcu múku.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E927b

Močovina sa získava z amoniaku a oxidu uhličitého.

Na čo sa močovina používa?

Močovina má v potravinárskom priemysle číslo E927b a pôsobí ako kvasnicová živina pre fermentované produkty. Tiež vyvoláva hnednutie u komerčného pečiva.

Ďalej je široko používaná v hnojivách ako zdroj dusíka a je dôležitou surovinou pre chemický priemysel.

V lekárskom použití sa krémy obsahujúce močovinu používajú na podporu rehydratácie pokožky. Je tiež súčasťou niektorých pleťových krémov, zvlhčovačov, vlasových kondicionérov a šampónov.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E927b:

  • víno
  • pivo
  • komerčne vyrábané pečivo
  • žuvačky

Je E927b zdravé?

V bezpečnom množstve neboli hlásené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E927b je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)