Kyselina propiónová je tiež známa ako propánová a je to prirodzene sa vyskytujúca kyselina, ktorú možno použiť aj ako konzervačný prostriedok v potravinách.
Je to prchavá kyselina, ktorá sa vyskytuje v olejovej forme s mierne štipľavým a žltým zápachom.
Táto zložka sa používa na potlačenie rastu plesní v pečive a syroch.
Prirodzene sa vyskytuje v mliečnych výrobkoch, ako je maslo a syr.
V našom tele je produkovaná štiepením aminokyselín a oxidáciou mastných kyselín. Kyselina propiónová sa tiež vyskytuje v pote au niektorých ľudí spôsobuje, že zapáchajú po octe.
Hlavné dôležité body o E 280 – kyselina propiónová
Je prírodného pôvodu a bežne je produkovaná aj naším telom
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén – u citlivejších jedincov môže dôjsť k podráždeniu očí alebo hnačky
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E280
Kyselina môže byť produkovaná chemickou syntézou alebo bakteriálnou fermentáciou.
Kde sa kyselina propiónová (E 280) používa?
Táto kyselina sa primárne používa ako prostriedok, ktorý zabraňuje rastu plesní.
Používa sa tiež ako konzervačné činidlo v chlebe, tortillách, syroch a tortoch.
Je E280 zdravé?
Pokiaľ patríte medzi jedincov trpiacich na bolesť hlavy alebo migrény, môže vám jednu privodiť. Ďalej môže spôsobiť alergickú reakciu na kožu, bolesť brucha, ale aj náladovosť.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jej bezpečnosť na konzumáciu bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Je schválenou prísadou v Austrálii a na Novom Zélande.
Kyselina je všeobecne považovaná za bezpečnú, ak sa používa ako antimikrobiálne činidlo a aromatizačné činidlo v potravinách.