Propionát sodný je soľ kyseliny propánovej, ktorú je možné použiť ako konzervant v potravinách.
Hlavné dôležité body o E 281 – propionán sodný
Nie je prírodného pôvodu
Nie je vhodný pre deti
Nie je to bežný alergén, ale u citlivejších jedincov môže spôsobiť zažívacie problémy a bolesť hlavy
Nadmerná konzumácia môže zvýšiť zdravotné riziko obezity a cukrovky
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E281
Tento konzervant, možno vyrobiť reakciou kyseliny propiónovej s hydroxidom sodným v peroxide vodíka a vode. Vznikne kryštalický prášok alebo granule s ľahkým kyslým zápachom.
Kde sa propionán sodný (E 281) používa?
Primárne sa používa v pečive na predĺženie jeho trvanlivosti a možno ho tiež použiť v nasledujúcich potravinách, aby sa zabránilo rastu plesní a iných mikróbov:
- Nealkoholické nápoje
- Syry
- Cukrovinky a polevy
- Želatíny, pudingy a náplne
- Džemy
- Mäsové výrobky
Konzervant sa zmieša s ostatnými suchými ingredienciami, alebo ho najskôr rozpustíme vo vode, alebo ho pridáme na konci prípravy cesta.
Konkrétne výrobky
- Nopiek – Mr. Brownie
- Pilos – tvarohová tyčinka
- K Classic – toastový chlieb svetlý
Je E281 zdravé?
Zdravotné komplikácie hrozia iba u jedincov, ktorí sa ukážu ako precitlivení na túto látku. Za normálnych podmienok je proionan bezpečný.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Propionan je schválený ako bezpečný na použitie aj na konzumáciu ako v USA, tak v Európskej únii, pokiaľ sa používa ako antimikrobiálne činidlo a ochucovadlo v potravinách.