Tetraboritan sodný (E285) sa u nás smie pridávať iba do kaviáru. Prečítajte si o ňom viac!

Tetraboritan sodný (alebo tiež Borax) je sodná soľ kyseliny boritej, čo je prírodná kyselina, ktorá sa ale komerčne vyrába z bóru.

Práškový bórax je biely, pozostáva z mäkkých bezfarebných kryštálov, ktoré sú rozpustné vo vode.

Keďže je účinný proti kvasinkám av oveľa menšej miere proti plesniam a baktériám, je možné ho použiť na konzerváciu potravinárskych výrobkov. Okrem toho ho možno použiť na zvýšenie elasticity a chrumkavosti potravín a tiež na zabránenie stmavnutiu kreviet.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o 285 – Tetraboritan sodný:
Ide o konzervant.
Nie je vhodné pre deti.
Neodporúčame.

Výroba E285

Borax sa nachádza v prírode v miestach, kde dochádza k sezónnemu vysychaniu jazier. Synteticky sa pripravuje z iných boritých solí.

Na čo sa tetraboritan sodný používa?

V potravinárstve sa používa zriedka, skôr ho nájdeme vo farmácii.

Často pôsobí ako zdroj minerálov používaných vo vitamínových a minerálnych produktoch.

Ďalej sa tiež používa v sklárskom a textilnom priemysle, pri činení kože, nájdeme ho aj v rôznych domácich prostriedkoch na upratovanie a pranie.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E285:

  • ovocie
  • zelenina

Je E285 zdravé?

V povolenom množstve by sa žiadne nežiaduce účinky vyskytnúť nemali. Avšak vystavenie veľkému množstvu bóraxu počas krátkej doby môže ovplyvniť žalúdok, črevá, pečeň, obličky aj mozog.

Vo farmaceutických prípravkoch sú jeho koncentrácie oveľa vyššie ako v potravinách a môžu spôsobiť rad nežiaducich účinkov.

Navyše je dráždivý pre kožu a oči. Je tiež škodlivý pri vdýchnutí a požití a môže spôsobiť poškodenie reprodukčného systému.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Tetraboritan sodný je v Spojených štátoch a Hong Kongu zakázaný. V Európskej únii je povolené ho používať iba v kaviári.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)