Oxid uhličitý, kľúčová zložka pri skladovaní ovocia a zeleniny v kontrolovanej atmosfére, sa používa v koncentráciách spolu s kyslíkom a dusíkom na reguláciu teploty a vlhkosti potravín počas skladovania a prepravy.
Jedná sa o ťažký, bezfarebný, nehorľavý plyn bez zápachu , ktorý vzniká oxidáciou uhlíka. Pretože je oxid uhličitý rozpustný vo vode, prirodzene sa vyskytuje v podzemných vodách, riekach a jazerách, ľadovcoch a morskej vode. Je prítomný v ložiskách ropy a zemného plynu.
Zvláštnosťou oxidu uhličitého je jeho schopnosť okamžite prechádzať z pevného skupenstva do plynného za atmosférického tlaku, pričom obchádza kvapalný stupeň. V kvapalnom stave sa oxid uhličitý ukladá za zvýšeného tlaku. Pevné skupenstvo bielych kryštálov oxidu uhličitého je známe ako „suchý ľad“ .
Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E290 – Oxid uhličitý:
Je bezpečné.
Odporúčame.
Ide o nosič a rozpúšťadlo.
Výroba E290
Gorenje, tvorba oxidu uhličitého, nastáva pri horení a hnilobe organických látok, uvoľňuje sa pri dýchaní rastlín a živočíchov, v prírode sa nachádza vo vzduchu a minerálnych prameňoch.
Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.
Na čo sa oxid uhličitý používa?
V potravinárstve sa E290 používa ako konzervačná látka, hnací a baliaci plyn, antioxidant a regulátor kyslosti .
Oxid uhličitý sa tiež používa ako karbonizačné činidlo pre perlivý efekt v sýtených nealkoholických nápojoch a sódovke, na predĺženie trvanlivosti mliečnych a pekárenských výrobkov tým, že zabraňuje plesniam, na udržanie čerstvosti balených produktov počas ich prepravy do supermarketov a spôsobuje nakyprenosť cesta .
,„Suchý ľad“ sa používa ako zmrazovací a chladiaci prostriedok na konzerváciu zmrzliny, ale aj čerstvých rýb a morských plodov.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E290:
- sýtené nápoje
- balené potraviny
- šľahačka v spreji
Je E290 zdravé?
Oxid uhličitý nie je toxická látka, preto je považovaný za neškodný pre ľudské telo. Pretože je však urýchľovačom procesu vstrebávania látok do žalúdočnej sliznice, vyvoláva napríklad rýchlu intoxikáciu pri pití sýtených alkoholických nápojov. Neodporúča sa teda pitie sódy jedincom, ktorí majú problémy s gastrointestinálnym traktom, pretože u nich môže dôjsť k nadúvaniu a grganiu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
E290 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA.