Kyselina jablčná, bežne spájaná s jablkami a prirodzene sa vyskytuje v ovocí, kde zvýrazňuje chuť a pridáva kyslosť.
Používa sa ako ochucovadlo a činidlo na kontrolu pH.
Hlavné dôležité body o E 296 – kyselina jablčná
Je prírodného pôvodu, ale môže byť vyrobená aj synteticky
Je bezpečná pre deti, tehotné aj dojčiace ženy
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou
Výroba E296
Kyselina L-jablčná je prirodzene prítomná v mnohých ovociach s ďalšími okysľujúcimi látkami, ako je kyselina citrónová, kyselina vínna a kyselina fumarová.
Kyselina jablčná a kyselina citrónová sú prevládajúcimi kyselinami vo väčšine druhov ovocia (melón (99 %), jablko (95 %), marhuľa (70 %), čerešňa (94 %), broskyňa (73 %), hruška (77 %)).
Výrobné procesy sa líšia podľa jej typov: L, D a DL. Všeobecne je L forma vyrobená fermentáciou sacharidov, DL forma je syntetizovaná z maleinanhydridu a D typ je oddelený od DL formy.
Vznikne biely alebo takmer biely kryštalický prášok alebo granule s trpkou, kyslou chuťou.
Kde sa kyselina vínna (E296) používa?
Jej vlastnosti sú v potravinárstve široko používané, pretože dokáže kontrolovať PH, zvýrazňovať chuť jedla, dodáva jedlu kyslosť a môže zabraňovať rastu niektorých baktérií.
Konkrétne produkty
- Staroprameň – Cool nealko jablko a hruška
- Sunárek – jablkový nápoj
- Penam – Toustís
Je E296 zdravé?
Všeobecne je považovaná za bezpečnú, ale niektorí ľudia na nej môžu byť alergickí alebo citliví.
Je málo správ o vedľajších účinkoch, ale môže vyvolať niektoré príznaky alergie, ako sú bolesti hlavy, hnačka, nevoľnosť a ďalšie reakcie u ľudí, ktorí sú naň alergickí.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Bezpečnosť ako potravinárska prídavná látka bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.
Aké sú zdravotné prínosy E296?
Kyselina jablčná môže nášmu telu pomôcť predchádzať močovým kameňom, zmierniť fibromyalgiu, zlepšiť suchosť v ústach a prospievať našej pokožke.