Kyselina fumarová je najsilnejšia organická potravinárska kyselina, bežne používaná ako ochucovadlo a činidlo na kontrolu pH.
Hlavné dôležité body o E 297 – kyselina fumarová
Je prírodného pôvodu, pokiaľ je vyrobená fermentáciou, inak ide o syntetickú látku
Je bezpečná pre deti, tehotné aj dojčiace ženy
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou
Výroba E297
Prirodzene sa vyskytuje v dýmejovom hríbe, lišajníku a islandskom machu. Tiež sa vyskytuje v ovocí, ako je jablko a melón.
Kyselina fumarová môže byť vyrobená izomerizáciou kyseliny maleínovej alebo fermentáciou glukózy. Vznikne biely alebo takmer biely kryštalický kyslí prášok alebo granule. Kyslosť je asi 1,5 krát vyššia ako kyselina citrónová.
Kde sa kyselina fumarová (E297) používa?
V nápoji funguje kyselina ako činidlo na kontrolu PH a zvýrazňovač chuti.
Pečivo a tortilly : ako kypriace činidlo a pôsobí aj ako ochucovadlo slaného pečiva.
Cukrovinky a dezerty : zlepšuje vlhkosť cesta.
Konkrétne produkty
- Haribo
- Jelly Beans
- Orbit – čučoriedka
Je E297 zdravé?
Kyselina fumarová a jej vápenaté, železnaté, horečnaté, draselné a sodné soli môžu byť bezpečne používané v potravinách.
Bolo zistených len málo vedľajších účinkoch, ale môže vyvolať niektoré príznaky alergie, ako sú bolesti hlavy, hnačka, nevoľnosť.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Bezpečnosť pri použití ako okysľujúcej látky bola schválená, ako v USA, tak v EÚ.