Kyselina askorbová existuje v štyroch formách. Kyselina L – askorbová (vitamín C), kyselina D – askorbová, kyselina L – izoaskorbová a kyselina D – isoaskorbová. Posledné tri nemajú takmer žiadnu vitamínovú hodnotu.
Kyselina askorbová je látka rozpustná vo vode. Podieľa sa na mnohých dôležitých funkciách v ľudskom tele. Je známym antioxidantom, tzn., že chráni naše telo pred neblahým vplyvom okolia.
Hlavné dôležité body o E300 – kyseline askorbovej:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodná pre deti
Nie je to alergén
Výroba E300
Kyselina askorbová je rastlinná látka. Vzniká syntézou, alebo biosyntézou. V prírode ju nájdeme napríklad v paprikách, bobuľovom ovocí, citrusoch, ale aj v bielej kapuste, alebo v špenáte a zemiakoch.
Na čo sa používa kyselina askorbová?
Kyselina askorbová je využívaná v potravinárstve, alebo vo farmaceutickom priemysle.
- V potravinárstve napríklad ako stabilizátor farby potravín (údeniny, nápoje, predvarené jedlá)
- Do niektorých potravín sa pridáva, aby sa týmto obohatené výrobky lepšie predávali (napr. mlieko, jogurty)
- Vo farmácii sa užíva vnútorne ako prevencia rakoviny, prechladnutia, na posilnenie ciev a na podporu hojenia
Je kyselina askorbová zdravá?
Kyselina askorbová je považovaná za zdraviu prospešnú.
Nemali by sme užívať nadmerné množstvo vitamínu C, iba odporúčané dávky na príbalových letákoch.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V EÚ, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E300 povolené.