Askorban sodný (L-askorban sodný) je vysoko reaktívna sodná soľ (a jeden zo štyroch minerálnych askorbátov) kyseliny askorbovej, ktorá funguje ako antioxidant a regulátor kyslosti. Ide o biely alebo takmer biely kryštalický prášok bez zápachu, ktorý na svetlo tmavne. Skvele sa tiež rozpúšťa vo vode.
Potraviny s týmto aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E301 – Askorban sodný:
Je bezpečné.
Ide o antioxidant.
Odporúčame.
Výroba E301
Hoci je askorban sodný prírodným antioxidantom vyskytujúcim sa vo väčšine ovocia a zeleniny, môže byť tiež vyrobený synteticky fermentáciou a oxidáciou glukózy, aby bol zdrojom vitamínu C.
Na čo sa používa askorban sodný?
V potravinárstve sa využíva hlavne ako antioxidant a tiež zvýrazňovač chuti a regulátor kyslosti pri pekárenských výrobkoch. Zabraňuje hnednutiu ovocia (najmä citrusových plodov) a tvorbe nitrozamínov v mäse. Okrem toho sa aktívne používa pri výrobe mnohých druhov margarínu a majonézy, pretože pridanie tohto prášku výrazne predlžuje trvanlivosť výrobkov . Tiež neutralizuje toxické účinky dusičnanov. Jeho použitie v potravinách umožňuje znížiť dávku dusičnanov a niektorých prípadoch ju nepoužiť vôbec.
Okrem potravinárstva sa tiež používa vo farmakológii ako súčasť antivirotík, v komplexoch vitamínov a ako samostatný vitamín C. Stretneme sa s ním aj v kozmetických prípravkoch proti starnutiu, šampónoch a detskej kozmetike. Účinne bojuje proti baktériám, ktoré spôsobujú zápaly kože. Pridáva sa aj do hospodárskeho krmiva ako vitamínový doplnok.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E301:
- hlboko mrazené ryby
- klobásy
- párky
- mäsové konzervy
- cereálie
- dojčenská výživa
- zemiaky
- konzervované ovocie
- nealkoholické nápoje
- pivo
- víno
Je E301 zdravé?
Askorban sodný nie je alergén a navyše je schopný aktivovať ochranné funkcie tela a taktiež regulovať vstrebávanie stopových prvkov a vitamínov z potravy.
S opatrnosťou by ho mali brať iba ľudia s ochorením močových ciest a so zlyhaním obličiek. Prebytok askorbanu sodného sa v tele oxiduje na kyselinu šťaveľovú, ktorá začína aktívne interagovať s vápnikom. V dôsledku toho vzniká oxolát, z ktorého sa tvoria obličkové kamene.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E301 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.