Prečo je pre väčšinu z nás askorban vápenatý (E302) dobrý a kto by sa naopak mal jeho konzumácii vyhnúť?

Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý) je vápenatá soľ kyseliny askorbovej, ktorá funguje ako antioxidant a regulátor kyslosti. Ide o biely až svetložltý prášok bez zápachu.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E302 – Askorban vápenatý:
Je bezpečné.
Ide o antioxidant.
Odporúčame.

Výroba E302

Hoci je askorban sodný prírodným antioxidantom vyskytujúcim sa vo väčšine ovocia a zeleniny, môže byť tiež vyrobený synteticky fermentáciou a oxidáciou glukózy.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E302:

  • pekárenské výrobky
  • sušienky
  • raňajkové cereálie
  • nealkoholické nápoje
  • omáčky
  • olivy
  • údeniny
  • mrazené pizze

Je E302 zdravé?

Askorbát sodný nie je alergén a navyše je nevyhnutný pre rast, zdravé zuby, ďasná, kosti, kožu a krvné cievy. Napomáha tiež vstrebávaniu železa.

Vo vysokých dávkach však môže spôsobiť hnačku a obličkové kamene.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E302 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii i na Novom Zélande.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)