Askorban vápenatý (L-askorban vápenatý) je vápenatá soľ kyseliny askorbovej, ktorá funguje ako antioxidant a regulátor kyslosti. Ide o biely až svetložltý prášok bez zápachu.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E302 – Askorban vápenatý:
Je bezpečné.
Ide o antioxidant.
Odporúčame.
Výroba E302
Hoci je askorban sodný prírodným antioxidantom vyskytujúcim sa vo väčšine ovocia a zeleniny, môže byť tiež vyrobený synteticky fermentáciou a oxidáciou glukózy.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E302:
- pekárenské výrobky
- sušienky
- raňajkové cereálie
- nealkoholické nápoje
- omáčky
- olivy
- údeniny
- mrazené pizze
Je E302 zdravé?
Askorbát sodný nie je alergén a navyše je nevyhnutný pre rast, zdravé zuby, ďasná, kosti, kožu a krvné cievy. Napomáha tiež vstrebávaniu železa.
Vo vysokých dávkach však môže spôsobiť hnačku a obličkové kamene.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E302 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii i na Novom Zélande.