Najprv je dôležité si definovať estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou. Delíme ich na askorbylpalmitáty a askorbylstearát. My si predstavíme askorbylpamitát (E304 (i)).
E304 (i) je ester tvorený z kyseliny askorbovej a ďalších kyselín vytvárajúcich v tukoch rozpustnú formu vitamínu C. Je to biela alebo žltobiela pevná látka.
Hlavné body o E304 – askorbylpalmitát:
Je živočíšneho pôvodu.
Ide o bezpečnú látku.
Vhodné pre deti.
Schválený EÚ.
Výroba E304
Askorbylpamitát sa vyrába esterifikáciou palmitátu mastnej kyseliny a kyseliny askorbovej. Kyselina askorbová je tiež známa ako vitamín C.
Kde sa askorbylpalmitát používa?
Tento antioxidant nájdete v potravinách ako sú:
- cereálie
- majonézy
- oleje
- margaríny
- spracované mäso
Je E304 zdravé?
Pri konzumácii nehrozia žiadne vedľajšie negatívne účinky.
Nemusí byť vhodné pre vegetariánov, pretože kyselina palmitová, ktorá sa používa na jeho výrobu môže pochádzať zo živočíšneho tuku.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Askorbylpalmitát je potravinárska prísada schválená EÚ. Ďalej sa používa v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande.