Propylgallát je antioxidant, ktorý sa nachádza v mnohých potravinárskych výrobkoch. Chráni predovšetkým pred oxidáciou spôsobenou voľnými radikálmi. Je to biela až krémovo biela, kryštalická látka bez zápachu s mierne horkastou chuťou. Jeho nevýhodou je, že sa stáva nestabilným pri vysokých teplotách, čo obmedzuje jeho použitie v potravinách a nápojoch.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E310 – Propylgallát:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Ide o antioxidant.
Neodporúčame.
Výroba E310
Propylgallát sa vyrába esterifikáciou (výroba esteru reakciou alkoholu a kyseliny) kyseliny gallovej, produkovanej v rastlinných taninách.
Na čo sa používa propylgallát?
E310 sa používa ako syntetický antioxidant v tučných potravinách a nápojoch (najmä na prevenciu žltnutia olejov) a tiež v kozmetike, lepidlách a lubrikantoch.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E310
- cereálie
- mlieko
- syry
- šalátové dresingy
- tuky
- oleje
Je E310 zdravé?
Propylgallát sa nepridáva do potravín určených pre dojčatá a malé deti z dôvodu, že môže spôsobovať poruchy krvi. Môže byť tiež zodpovedný za podráždenie žalúdka a pokožky, poškodenie obličiek a pečene a môže tiež spôsobovať alergie vedúce k dýchacím ťažkostiam.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E310 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a to v obmedzenom množstve v určitých potravinách a všeobecne uznávané ako potravinárska látka v USA, Austrálii aj na Novom Zélande.