Prečo je oktylgallát (E311) v EÚ zakázaný ao čo sa vlastne jedná?

Oktylgallát je syntetický antioxidant, ktorý chráni predovšetkým pred oxidáciou spôsobenou voľnými radikálmi. Jedná sa o bielu až krémovo bielu kryštalickú látku bez zápachu, dobre rozpustnú v tukoch.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E311 – Oktylgallát:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E311

Oktylgallát sa vyrába esterifikáciou (výroba esteru reakciou alkoholu a kyseliny) oktanolu a kyseliny gallovej, produkovanej v rastlinných taninách.

Na čo sa používa oktylgallát?

E311 sa používa ako antioxidant v tučných potravinách a nápojoch (najmä na prevenciu žltnutia olejov) a tiež v kozmetike.

Príklady potravín, ktoré niekedy obsahujú E311:

  • cereálie
  • mlieko
  • syry
  • šalátové dresingy
  • tuky
  • oleje

Je E311 zdravé?

Oktylgallát sa v črevách rozkladá späť na kyselinu galovú a oktanol. O kyseline gallovej sa hovorí, že vo vysokých koncentráciách spôsobuje podráždenie kože, ako je ekzém, a tiež hyperaktivitu a podráždenie žalúdočnej sliznice.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E311 je pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ zakázané, v USA a Austrálii je však povolené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)