Oktylgallát je syntetický antioxidant, ktorý chráni predovšetkým pred oxidáciou spôsobenou voľnými radikálmi. Jedná sa o bielu až krémovo bielu kryštalickú látku bez zápachu, dobre rozpustnú v tukoch.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E311 – Oktylgallát:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.
Výroba E311
Oktylgallát sa vyrába esterifikáciou (výroba esteru reakciou alkoholu a kyseliny) oktanolu a kyseliny gallovej, produkovanej v rastlinných taninách.
Na čo sa používa oktylgallát?
E311 sa používa ako antioxidant v tučných potravinách a nápojoch (najmä na prevenciu žltnutia olejov) a tiež v kozmetike.
Príklady potravín, ktoré niekedy obsahujú E311:
- cereálie
- mlieko
- syry
- šalátové dresingy
- tuky
- oleje
Je E311 zdravé?
Oktylgallát sa v črevách rozkladá späť na kyselinu galovú a oktanol. O kyseline gallovej sa hovorí, že vo vysokých koncentráciách spôsobuje podráždenie kože, ako je ekzém, a tiež hyperaktivitu a podráždenie žalúdočnej sliznice.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E311 je pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ zakázané, v USA a Austrálii je však povolené.