Kyselina erythorbová sa v USA teší veľkej obľube, a to najmä potom, čo v roku 1986, bolo používanie siričitanov ako konzervačných látok na surovom ovocí a zelenine zakázané.
Je to biela až slabo žltá kryštalická látka, ktorá je súčasťou kyseliny askorbovej, inak známej ako vitamín C.
Tento stabilizátor je možné použiť ako antioxidant, konzervant a stabilizátor farby v spracovaných mäsových a rybích výrobkoch.
Hlavné dôležité body o E 315 – kyselina erythorbová
Nie je prírodného pôvodu, vďaka výrobnému procesu ju označujeme ako syntetický
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén
Je vhodná pre vegánov aj osoby trpiace celiakiou
Výroba E315
Vzniká ako vedľajší produkt pri organickej syntéze kyseliny askorbovej.
Kde sa kyselina erythorbová (E 315) používa?
Všeobecne sa používa na stabilizáciu farby a prevenciu oxidácie v mäsových výrobkoch, ovocí a zelenine, kde zachováva chuť a predlžuje ich trvanlivosť.
Hlavné použitie v potravinárskom priemysle je v mäsových výrobkoch, ovocí a zelenine a tiež v nealkoholických nápojoch a pive.
Konkrétne produkty
- LE & CO – šunka najvyššej kvality
- Krásno – Valašská klobása
- Vodňanské kura – kuracie párky
Je E315 zdravé?
Doteraz u nej neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Bezpečnosť tohto stabilizátora bola potvrdená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín aj v Austrálii a na Novom Zélande.