Prídavná látka E322 je čiastočne hydrolyzovaný lecitín.
V potravinárskom priemysle slúži ako emulgátor, napríklad na zjemnenie čokolády.
Termín lecitín označuje skupinu zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v každom živom organizme, pretože sú súčasťou bunkovej steny všetkých buniek.
Hlavné dôležité body o E322 – lecitíny:
Bezpečná látka.
Schválená v EÚ.
Je vhodné pre deti.
Pri veľkom množstve môže byť potenciálnym alergénom.
Výroba E322
V priemyselnej výrobe sa lecitín získava zo sójových bôbov alebo vaječných žĺtkov.
Kde sa lecitíny používajú?
Najčastejšie sa prídavná látka Е322 používa ako emulgátor pri výrobe:
- margarínu
- mliečnych výrobkov
- pekárenských výrobkov
- čokolády
- glazúr
Je E322 zdravé?
Lecitín je normálnou zložkou telesných buniek, preto ho telo odbúrava a využíva bez vedľajších účinkov.
Je nevyhnutný na plnohodnotné fungovanie nervového systému a mozgu. Okrem toho telu dodáva vitamíny, minerály a ďalšie živiny.
Pri konzumovaní veľkom množstve môže lecitín vyvolať alergickú reakciu u určitej skupiny alergikov.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Táto prídavná látka je schválená vo všetkých krajinách Európskej únii aj v Spojených štátoch.