Mliečnan vápenatý (E327) je látka s mnohými využitiami. Chcete vedieť, ktoré to sú?

Mliečnan vápenatý (laktát vápenatý) je vápenatá soľ kyseliny mliečnej , čo je prírodná kyselina produkovaná baktériami vo fermentovaných potravinách. Je tiež produkovaný vo veľkom množstve v hrubom čreve rezidentnými baktériami. Obvykle sa pridáva do širokej škály potravín, aby zlepšil ich štruktúru a chuť a pomohol predĺžiť ich trvanlivosť . Jedná sa o bielu alebo krémovú látky takmer bez zápachu, ktorá funguje ako stužovač, zvýrazňovač chuti alebo ochucovadlo, kypriace činidlo, doplnok výživy, stabilizátor a zahusťovadlo.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže v mliečnane sodnom chýba mliečny proteín, môžu ho konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy.

Hlavné dôležité body o E327 – Mliečnan vápenatý:
Je bezpečné.
Látka živočíšneho pôvodu.
Nevhodné pre deti.
Odporúčame.

Výroba E327

Mliečnan vápenatý sa komerčne vyrába neutralizáciou kyseliny mliečnej pomocou uhličitanu vápenatého alebo hydroxidu vápenatého.

Na čo sa používa mliečnan vápenatý?

Kyselina mliečna a laktáty sa používajú ako konzervanty predovšetkým proti kvasinkám a plesniam . Používa sa tiež na stabilizáciu štruktúry ovocia, zeleniny a zemiakov pri spracovaní. Má tiež antioxidačnú aktivitu .

Je súčasťou niektorých práškov do pečiva obsahujúcich pyrofosforečnan sodný. Dodáva im vápnik, aby spomalil kysnutie. Pridáva sa do potravín bez cukru, aby sa zabránilo zubnému kazu. Pri pridaní do žuvačiek obsahujúcich xylitol zvyšuje remineralizáciu zubnej skloviny.

Mliečnan vápenatý sa tiež využíva ako prísada do liekov alebo určitých typov doplnkov vápnika . Môžete ho nájsť aj v krmivách pre zvieratá alebo ho použiť na úpravu vody, aby bola vhodná na ľudskú spotrebu.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E327:

  • smotana
  • syry
  • zmrzlina
  • polievky
  • prášok do pečiva
  • ovocné džemy a marmelády
  • pivo
  • konzervované ovocie a zelenina
  • maslo, margarín a ďalších druhov tukov používaných na varenie a vyprážanie
  • čerstvé cestoviny

Je E327 zdravé?

Neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky u dospelých. D- alebo DL-laktáty (stereoizoméry) by nemali byť podávané dojčatám a malým deťom, pretože sa u nich ešte nevyvinuli vhodné enzýmy v pečeni, ktoré by tieto formy laktátu metabolizovali.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E327 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)