Citronany draselné, známe tiež pod označením citráty draselné, napríklad citrónan monodraselný, citrónan tridraselný či dihydrogencitrát draselný, sú rozmanité draselné soli kyseliny citrónovej.
Niekedy sa môžeme stretnúť s podrobnejším delením E332(i) dihydrogencitrát draselný a E332(ii) citrát tridraselný.
V potravinárskom priemysle sa používajú ako regulátory kyslosti, sekvestranty a stabilizátory.
Väčšinou majú formu bieleho alebo priehľadného prášku.
Vyrába sa pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny citrónovej.
Hlavné dôležité body o E332 – citrónanoch draselných:
Sú to antioxidanty, stabilizátory a sekvestranty.
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa citrónany draselné používajú?
Použitie citrónanov draselných sa viac-menej blíži použitiu citrónanov sodných. U cukroviniek, mliečnych aj mäsových výrobkov a nealkoholických nápojov slúžia predovšetkým ako regulátory kyslosti.
Do margarínov a tukov sa pridávajú za účelom ochrany pred žltnutím, pretože bránia nežiaducim reakciám v nich prítomných kovov.
V neposlednom rade sa nimi potraviny obohacujú o draslík, ktorý plní v našom organizme množstvo dôležitých funkcií.
- Orion Študentská pečať
- Sodastream príchuť Mirinda
- Penny market Schwarzwaldská čerešňová torta
- Staroprameň Cool nealko grep
- Sunar Complex 2, Hami Batoľacie mlieko
V zdravotníctve sa citráty draselné používajú na zníženie kyslosti v žalúdku alebo ako močopudné prostriedky.
Je E332 zdravé?
Citronany draselné sú dlhodobo považované za bezpečné látky, nie sú s nimi spájané žiadne nežiaduce účinky. Ich používanie v potravinárskom priemysle je tak schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Môžem byť v obmedzenej miere používané aj v detských príkrmoch.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie citrónanov draselných v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA i ďalších krajinách sveta.