Citronany vápenaté (citráty vápenaté) sú vápenaté soli kyseliny citrónovej, čo je zlúčenina nachádzajúca sa v každom živom organizme, pretože je súčasťou kľúčových metabolických dráh vo všetkých telesných bunkách. Jej veľká koncentrácia sa nachádza v citrusových plodoch, kivi, jahodách a mnohých ďalších druhoch ovocia. Citrát vápenatý je biely prášok bez zápachu s kyslou chuťou.
Medzi citrónany vápenaté patria:
- E333 (i) Monokalcium citrát
- E333 (ii) Dikalciumcitrát
- E333 (iii) Trikalcium citrát
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E333 – Citronany vápenaté:
Je bezpečné.
Jedná sa o sekvestranty.
Odporúčame.
Výroba E333
Citronany vápenaté sa komečne vyrábajú reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.
Na čo sa používajú citrónany vápenaté?
Citrát vápenatý sa používa ako regulátor kyslosti, na nadviazanie kovových iónov a na zlepšenie textúry konzervovanej zeleniny.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E333:
- zmrzlina
- víno
- sýtené nápoje
- sladkosti
- džemy
- kondenzované mlieko
- sušené mlieko
- tavené syry
- výrobky na báze želatíny
- vafle
- sušienky
- palacinky
- torty
- koláče
- mrazená zelenina
Je E333 zdravé?
Kyselina citrónová je normálnou zložkou telesných buniek a telo ju odbúra a využije bez vedľajších účinkov. Boli hlásené pseudoalergické reakcie (neznášanlivosť), ale tie sú veľmi zriedkavé. Ľudia s takou intoleranciou by sa tiež mali vyvarovať všetkého mäkkého ovocia a bobuľovín a výrobkov z nich. Kyselina citrónová nespôsobuje alergické reakcie u ľudí, ktorí sú alergickí na pomaranče a iné citrusové plody, pretože sa komerčne vyrábajú z cukru, nie z ovocia.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E333 je schválené pre použitie ako potravináska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.