Vinany sodné sú sodné soli kyseliny vínnej, čo je prirodzená kyselina prítomná v mnohých druhoch ovocia, najmä hrozno, banány a tamarindy. Vinany sodné sú potom regulátorom kyslosti, sekvestrantom a antioxidantom.
Medzi vínany sodné patria:
- E335 (i) Vinan sodný
- E335 (ii) Vinan disodný
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E335 – Vinany sodné:
Je bezpečné.
Ide o stabilizátory.
Odporúčame.
Výroba E335
Vinany sodné sa komečne vyrábajú pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny vínnej.
Na čo sa používajú vínany sodné?
Vinan sodný sa v potravinárstve používa na regulovanie kyslosti alebo zásaditosti potravín, na nadviazanie kovových iónov a na udržanie rovnomerného rozptylu látok v potravinách.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E335:
- cukrovinky
- marmelády
- údeniny
- margaríny
- energetické nápoje
- džúsy
- vína
- pečivo
- žuvačky
Je E335 zdravé?
Vinany sodné nie sú metabolizované v tele, sú teda vylučované močom bez vedľajších účinkov.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E335 je schválené pre použitie ako potravináska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.