Kyselina fosforečná (alebo tiež kyselina ortofosforečná), používaná ako potravinárska prísada E338, je bezfarebná kryštalická kvapalina bez zápachu sirupovitej konzistencie. Široko sa používa v sóde a kolesách ako okysľujúce činidlo, ktoré dodáva štipľavú chuť a zabraňuje rastu plesní a baktérií, ktoré sa môžu v sladkom roztoku ľahko množiť.
Hlavné dôležité body o E338 – kyselina fosforečná
Je to regulátor kyslosti a antioxidant .
Nie je to alergén, ale sú s ním spájané určité zdravotné riziká
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E338
Kyselina fosforečná sa vyrába z minerálu fosforu, ktorý sa prirodzene vyskytuje v tele. Fosfor sa najskôr chemickým výrobným procesom premení na oxid fosforečný. Potom sa znovu spracuje na kyselinu fosforečnú.
Kde sa kyselina fosforečná (E338) používa?
V potravinárstve sa používa na okyslenie potravín a nápojov, ako sú rôzne kolesá a džemy, ktorým dodáva kyslú alebo pikantnú chuť.
Predovšetkým ju nájdeme v produktoch, ako sú nealkoholické nápoje, najmä sóda a kolesá.
Je E338 zdravé?
Fosfáty sú normálne esenciálne soli pre telo. Keďže ľahko viaže vápnik, nemala by sa konzumovať vo väčšom množstve. V nízkych dávkach nemá žiadne vedľajšie účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V celej EÚ je použitie kyseliny fosforečnej povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách a na úpravu pH pri výrobe detských príkrmov. V USA je jej používanie tiež povolené.
Ako obmedziť konzumáciu kyseliny fosforečnej?
Niektoré nápoje na trhu nepoužívajú kyselinu fosforečnú alebo používajú veľmi malé množstvo. Číre sýtené nápoje, ako je zázvorové pivo alebo citrónovo-limetkové malinovky sú dobrou voľbou.