Fosforečnan sodný označuje rôzne anorganické soli zložené zo sodíka a fosforečnanu.
Je to jedna z najpoužívanejších potravinárskych prídavných látok a bežne sa používa na zlepšovanie kvality alebo ako výživový doplnok v mäse, morských plodoch, pečive, mliečnych výrobkoch a nápojoch.
Rozoznávame tri druhy:
Dihydrogénfosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(i) , možno použiť ako regulátor kyslosti a doplnok výživy.
Hydrogénfosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(ii) , možno použiť ako protispekavé činidlo, ochucovadlo, činidlo na kontrolu ph.
Tribazický fosforečnan sodný pod číslom známy ako E339(iii) sa primárne používa ako regulátor kyslosti v obilninách a zadržiavač vlhkosti v mäse a morských plodoch.
Hlavné dôležité body o E 339 – fosfáty sodné
Zaraďujeme ich medzi taviace soli
Nie sú prírodného pôvodu
Je vhodná pre deti, používa sa v detských príkrmoch
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E 339
Vyrába sa pomocou neutralizácie kyseliny fosforečnej hydroxidom sodným alebo uhličitanom sodným.
Kde sa fosfáty sodné (E 339) používajú?
Všeobecne sa teda fosfáty používajú na prevenciu oxidácie, zmeny farby a rozkladu vitamínu C, kde v konečnom dôsledku predlžujú trvanlivosť potravín a skracujú dobu varenia atď.
Konkrétne produkty
- Pikok – bravčové párky so syrom
- Tatra – mlieko do kávy
- Madetka – smotanový tavený syr
Je E339 zdravé?
U fosfátov nebola zistená žiadna škodlivosť, ale pri nadmernom množstve môže spôsobiť nedostatok vápnikov v tele.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Pri použití ako potravinárske prídavné látky sú takmer bez vedľajších účinkov a ich bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.