Dihydrogénfosforečnan draselný je draselnou dihydrogenzolou kyseliny fosforečnej.
V potravinárskom priemysle sa používa najmä ako stabilizátor a regulátor kyslosti.
Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny fosforečnej.
Má formu bieleho kryštalického prášku alebo granulátu.
Molekulárny vzorec E340(i) je KH 2 PO 4.
Hlavné dôležité body o E340(i) – dihydrogénfosforečnane draselnom:
Je to stabilizátor, emulgátor a regulátor kyslosti.
Nie je to prírodná látka.
Je v hodnej pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa dihydrogénfosforečnan draselný používa?
Túto zlúčeninu nájdeme v celom rade rozmanitých potravín a nápojov, pridáva sa napríklad do rastlinných nápojov nahradzujúcich mlieko, energetických nápojov, smotany do kávy, tavených syrov i mäsových výrobkov. Okrem svojich regulačných a stabilizačných vlastností slúži aj ako zdroj draslíka a fosforu.
- Dr.Oetker Zmes na muffiny s čokoládovými kúskami
- Alpro Mandľové mlieko, Sójové mlieko, Sójový dezert s príchuťou čokolády
Okrem toho sa dihydrogenforforečnan draselný používa tiež vo farmaceutickom priemysle na úpravu pH moču a využitie má tiež pri úprave pitnej vody. V poľnohospodárstve sa s ním môžeme stretnúť ako s hnojivom.
Je E340(i) zdravé?
Dihydrogenforforečnan draselný je rovnako ako fosforečnany draselné všeobecne považovaný za bezpečný, jeho používanie v potravinárstve je tak schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Jeho odporúčaná denná dávka by podľa smernice z roku 2019 nemala prekročiť 40 mg na 1 kg telesnej hmotnosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie dihydrogénfosforečnanu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA i ďalších krajinách sveta.