Fosfáty vápenaté sú vápenaté soli kyseliny fosforečnej.
K najčastejšie používaným patrí dihydrogénfosforečnan vápenatý, hydrogénfosforečnan vápenatý a fosforečnan vápenatý.
Ide o multifunkčné potravinárske prídavné látky, ktoré sa používajú najmä ako kypridlá a protispekavé látky.
Priemyselne sa vyrábajú pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej, v prírode sú súčasťou niektorých nerastov.
Hlavné dôležité body o E341 – fosforečnanoch vápenatých:
Sú to látky zlepšujúce múku, plnidlá, protispekavé látky, regulátory kyslosti, zahusťovadlá, zvlhčujúce látky .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa fosforečnany vápenaté používajú?
S fosforečnanmi vápenatými sa dá stretnúť v celom rade rozmanitých potravín a nápojov. Často sa pridávajú najmä do pekárenských výrobkov, kde slúžia ako kypridlo a spevňovač cesta. Reagujú totiž s jedlou sódou a zaisťujú prevzdušnenie a objem uvoľnením oxidu uhličitého za prítomnosti vody.
Nájdeme ich ale aj v cereáliách, syroch, konzervovanej zelenine a ovocí alebo zmesiach korenia a ďalších sypkých zmesiach, kde fungujú ako protihrudkujúce látky.
Okrem ich stabilizačných a ochranných vlastností slúži aj na obohatenie potravín o vápnik.
- Odkolek Chlieb slnečnicový
- Albert České buchty
- Empeka Veka tuková
- Vitana Steak korenie, Grilovacie korenie, Kurča pečené, Guláš, Čína, Ryby, Americké zemiaky
- Sunar Complex 2, 3, Sunárek kašička s cereáliami
- Alpro Mandľové mlieko, Ovsený nápoj, Kokosový nápoj
- Kiri tavený syr
V poľnohospodárstve sa fosforečnany vápenaté používajú ako hnojivo a taktiež sa pridávajú do krmiva pre hospodárske zvieratá ako zdroj vápnika a fosforu.
Je E341 zdravé?
Vzhľadom na skutočnosť, že nie sú známe nežiaduce účinky konzumácie fosfátov vápenatých, sú všeobecne považované za bezpečné a ich použitie bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.
Odporúčaná denná dávka fosforečnanov vápenatých by podľa smernice z roku 2019 nemala prekročiť 40 mg na 1 kg telesnej hmotnosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie fosfátov vápenatých v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.