Kyselina adipová je prírodná kyselina prítomná v repe a cukrovej trstine. Jedná sa o regulátor kyslosti a aromatickú zlúčeninu. Vyskytuje sa vo forme bieleho kryštalického prášku.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E355 – Kyselina adipová:
Je bezpečné.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.
Výroba E355
Kyselina adipová sa komerčne pripravuje oxidáciou cyklohexanolu koncentrovanou kyselinou dusičnou.
Na čo sa používa kyselina adipová?
Kyselina adipová mení alebo udržuje kyslosť/zásaditosť potravín alebo kozmetiky. Zvýrazňuje aj konkrétnu chuť alebo vôňu určitých potravín. Používa sa v niektorých antacidách na báze uhličitanu vápenatého, aby boli kyslé. Tiež ako okysľovadlo v práškoch do pečiva zabraňuje nežiaducim hygroskopickým vlastnostiam kyseliny vínnej.
Táto organická zlúčenina sa okrem v potravinárstve používa aj v rôznych priemyselných a textilných aplikáciách, ako je výroba mazív a výroba nylonu. Možno ju nájsť v kobercoch, automobilových pneumatikách a odevoch.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E355:
- prášok do pečiva
- šumivé nápoje
- želatína
- ovocné šťavy
- mliečne výrobky
- nakladané uhorky
- džemy
- oleje
Je E355 zdravé?
Kyselina adipová nemá vedľajšie účinky alebo nie sú známe. Metabolizuje sa v tele alebo vylučuje močom.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E355 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.