Kde všade môžeme nájsť kyselinu adipovú (E355) a aký má vplyv na naše zdravie?

Kyselina adipová je prírodná kyselina prítomná v repe a cukrovej trstine. Jedná sa o regulátor kyslosti a aromatickú zlúčeninu. Vyskytuje sa vo forme bieleho kryštalického prášku.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E355 – Kyselina adipová:
Je bezpečné.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.

Výroba E355

Kyselina adipová sa komerčne pripravuje oxidáciou cyklohexanolu koncentrovanou kyselinou dusičnou.

Na čo sa používa kyselina adipová?

Kyselina adipová mení alebo udržuje kyslosť/zásaditosť potravín alebo kozmetiky. Zvýrazňuje aj konkrétnu chuť alebo vôňu určitých potravín. Používa sa v niektorých antacidách na báze uhličitanu vápenatého, aby boli kyslé. Tiež ako okysľovadlo v práškoch do pečiva zabraňuje nežiaducim hygroskopickým vlastnostiam kyseliny vínnej.

Táto organická zlúčenina sa okrem v potravinárstve používa aj v rôznych priemyselných a textilných aplikáciách, ako je výroba mazív a výroba nylonu. Možno ju nájsť v kobercoch, automobilových pneumatikách a odevoch.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E355:

  • prášok do pečiva
  • šumivé nápoje
  • želatína
  • ovocné šťavy
  • mliečne výrobky
  • nakladané uhorky
  • džemy
  • oleje

Je E355 zdravé?

Kyselina adipová nemá vedľajšie účinky alebo nie sú známe. Metabolizuje sa v tele alebo vylučuje močom.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E355 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)