Adipan sodný (E356) je sodná soľ kyseliny adipovej, čo je prírodná kyselina prítomná v repe a cukrovej trstine. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E356 – Adipan sodný:
Je bezpečné.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.
Výroba E356
Adipan sodný sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny adipovej.
Na čo sa používa adipan sodný?
Adipan sodný mení alebo udržuje kyslosť/zásaditosť potravín.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E356:
- bylinné soli
- nealkoholické nápoje
- pekárenské výrobky
Je E356 zdravé?
Adipan sodný nemá vedľajšie účinky alebo nie sú známe. Metabolizuje sa v tele alebo vylučuje močom.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
E356 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ v nevyhnutnom množstve, v USA, Austrálii a na Novom Zélande je však jeho používanie zakázané.