Kyselina jantárová alebo kyselina butandiová, môže byť použitá ako okysľujúca látka a ochucovadlo v potravinách.
Prírodným zdrojom je predovšetkým jantár (známy je baltský jantár), ktorý vzniká z borovicovej živice. Obsah kyseliny jantárovej sa v jantári pohybuje okolo 3-8%.
Prirodzene sa vyskytuje aj v brokolici, rebarbore, červenej repe, špargle, výťažkoch z čerstvého mäsa, kyslej kapuste a syre.
Rovnako ako kyselina citrónová a kyselina fumarová hrá dôležitú úlohu v metabolických procesoch a môže sa podieľať na čistej syntéze glukózy a mastných kyselín v ľudskom tele.
Hlavné dôležité body o E 363 – kyselina jantárová
Jedná sa o ochucovadlo a okysľujúcu látku
Je prírodný a bežne sa vyskytuje v zelenine, v živici aj mäse
Je vhodná pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E363
Originálne sa získavala destiláciou z jantáru. V súčasnej dobe existujú dva výrobné procesy.
Jedným je tradičná chemická syntéza zo surovín získaných z ropy, ďalším je fermentácia na biologickej báze zo sacharidov. Vzniká bezfarebný alebo biely kryštalický prášok alebo granule bez zápachu s kyslou chuťou.
Kde sa kyselina jantárová (E 363) používa?
V potravinárstve ju, možno použiť na reguláciu kyslosti v potravinách a nápojoch, ale v porovnaní s inými kyselinami (kyselina citrónová a kyselina jablčná) nie je tak bežným aditívom v potravinárstve.
Napriek tomu ju môžeme v niektorých produktoch nájsť, a to ako ochutené fermentované mlieko, polievky a vývary.
Najviac prispieva k obnove zdravého metabolizmu a na zmiernenie príznakov menopauzy.
Konkrétne produkty
- Penny – hovädzí bujón
Je E363 zdravé?
Doteraz neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jej bezpečnosť ako potravinárske prídavné aditívum bolo schválené ako v USA, tak aj v EÚ.