Inak tiež známy pod skratkou EDTA, je soľ, ktorú možno použiť ako konzervačný prostriedok .
Jedná sa o multifunkčné potravinárske aditívum bežne používané ako konzervant, antioxidant, ochucovadlo a prípravok na zachovanie farby v konzervovaných potravinách.
Hlavné dôležité body o E 385 – vápnik disodný
Nie je prírodný , ide o syntetický konzervant
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén , ale prílišná konzumácia môže viesť k nedostatku minerálnych látok v tele
Je vegánsky aj bezlepkový
Výroba E385
Vyrába sa syntézou disodnej soli s uhličitanom vápenatým alebo chloridom vápenatým a vzniká biely kryštalický prášok alebo granule bez zápachu so slabo slanou chuťou.
Kde sa vápnik disodný (E 385) používa?
Dosť možno ste sa s touto prísadou stretli pri konzervácii majonéz, šalátových dresingov, nakladaného ovocia, alebo nakladaných uhoriek.
Na podporu farby, zachovanie textúry a chuti sa ďalej používa pre mušle, huby, strukoviny, krevety.
Tento konzervant podporuje zachovanie chuti a znižuje zmenu farby a zákal v nealkoholických nápojoch.
V nápojoch obohatených vitamínom C zabraňuje reakciám, ktoré zhoršujú farbu a skracujú trvanlivosť vitamínového nápoja.
Je E385 zdravé?
V malých dávkach nemá vedľajšie účinky, ale pokiaľ sa jej maximálne množstvo dlhodobo prekračuje môže spôsobiť nedostatočnosť niektorých minerálov v tele. (napr. železo, zinok alebo meď).
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť pri použití ako potravinárske prídavné látky bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.