Distearyl-tiodipropionát (E390) je druhotný antioxidant. Z tohto dôvodu sa väčšinou nepoužíva do samotných potravín, ale skôr do ich obalov.
Hlavné dôležité body o E390 – distearyl-tiodipropionát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E390
Látka E390 sa vyrába syntetickým procesom.
Látka má nízku prchavosť a vysoký bod topenia. Vďaka tomu sa s ním jednoducho manipuluje bez strát pri spracovaní.
Na čo sa používa distearyl-tiodipropionát?
Pri výrobe potravín sa E390 obvykle nepoužíva. Najčastejšie sa dostane do jedla cez obaly, v ktorom sú potraviny zabalené. Pri výrobe obalového materiálu sa totiž používa pomerne často.
Avšak do potravín ho môžu výrobcovia pridať aj priamo. V tom prípade zvyšuje efekt ďalších antioxidantov, ktoré sa v surovinách nachádzajú.
Je E390 zdravý?
Antioxidant nemá žiadne vedľajšie účinky. Naopak sa potvrdilo, že má protirakovinové a protistarnúce vlastnosti.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V Českej republike a ostatných štátoch Európskej únie je používanie tejto látky zakázané. Nezáleží na tom, či ide o pridanie do potravín alebo obalov.
V Spojených štátoch je použitie povolené, ale iba do obalov. Do potravín sa pridávať nesmú ani v Amerike.