Kyselina alginová (E400) je stabilizátor, emulgátor, zahusťovadlo, želírujúca látka aj odpeňovač. Záleží na použití pri konkrétnom produkte.
Ide o látku bez chuti a zápachu. Vďaka tomu a svojim vlastnostiam našla využitie v nespočetných množstvách potravín, nápojov aj kozmetických prípravkoch.
Konzumácia tejto látky sa nemusíte obávať, pretože pochádza z prírodných zdrojov a je úplne bezpečná. S kyselinou alginovou sa stretnete na mnohých miestach, ale nemusíte z toho mať strach.
Ide o jedno z éčok, ktoré nijako nepoškodia vaše zdravie. Škodlivé dokonca nie je ani pre deti, pretože sa pridáva aj do detských príkrmov.
Hlavné dôležité body o E400 – kyselina alginová:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Je to častý alergén.
Výroba E400
Látka sa získava z rôznych morských rias, ktoré rastú hlavne v Spojených štátoch a Veľkej Británii. Ide o polysacharid, ktorý je možné v potravinárskom priemysle použiť do mnohých produktov.
Na čo sa používa kyselina alginová?
Kyselina alginová sa používa veľa pri výrobe zmrzliny, želé, pudingov, nápojov, sladkých polev, syrov, tavených syrov, dezertov, majonéz av mnohých ďalších produktoch.
Okrem potravinárstva sa používa aj v kozmetickom priemysle do krémov, telového mlieka, šampónu alebo tekutých pracích prostriedkov. Stretnúť sa s ňou môžete aj v zubných pastách, pretože dokáže štruktúru zahustiť a nedráždi tráviaci trakt.
Je E400 zdravý?
V bežných koncentráciách neexistujú žiadne vedľajšie účinky.
Vo vysokej koncentrácii môže kyselina alginová spôsobiť zhoršenie príjmu železa, preto sa na ňu železo viaže.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii sa kyselina alginová bežne používa. Výrobcovia väčšinou používajú len nepotrebné množstvo do svojich produktov. Používať sa môže aj do detskej stravy, ale iba do príkrmov.
V Spojených štátoch je látka označená ako GRAS a používa sa bez veľkých obmedzení.