Alginát alebo tiež alginan sodný je sodná soľ kyseliny alginovej získaná z hnedých morských rias.
Najpoužívanejšími druhmi rias na výrobu kyseliny alginovej a jej solí sú Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea, Ecklonia, Laminaria, Lessonia či Sargassum.
Všeobecne sa alginát sodný vyrába reakciou uhličitanu sodného s kyselinou alginovou.
Bežne používa na výrobu tepelne stabilných gélov a na dodávanie viskozity potravinám.
Molekulárny vzorec E401 je (C 6 H 7 NaO 6 )n.
Hlavné dôležité body o E401 – algináte sodnom:
Je to stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén.
Použitie v SR je povolené.
Kde sa alginát sodný používa?
Potravinársky alginát sodný sa široko používa v mrazených aj nemrazených výrobkoch na báze mlieka, napríklad zmrzlinách, jogurtoch, krémoch, pudingoch, syrových omáčkach a dezertoch, a to vďaka svojim zahusťovacím, želírovacím a stabilizačným vlastnostiam.
Nájdeme ho ale aj v rade cukroviniek, džemoch či džúsoch. V kombinácii s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v niektorých tavených syroch.
Okrem toho sa využíva tiež na zadržanie vody v mäse, zvýšenie pružnosti mäsových výrobkov a zlepšenie čerstvosti hotových výrobkov.
- Míša nanuk, Míša mrazený tvarohový krém
- Pilos Šľahačka v spreji, Kapucín rastlinná šľahačka
- Giana olivy plnené paprikovou pastou
- Krstný otec klobásky Kmotrovky
- Apa Parížsky šalát
- Orion Študentská pečať
- Penny Market Buchtičky makové
V neposlednom rade sa s alginátom sodným stretneme aj v krmivách pre zvieratá, farmaceutickom, kozmetickom, textilnom i tlačiarenskom priemysle.
Je E401 zdravé?
Alginát sodný je všeobecne považovaný za bezpečnú látku. S konzumáciou nie sú spájané nežiaduce účinky a jeho použitie v potravinárskom priemysle schválil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Nadmerná konzumácia môže spôsobiť horšie vstrebávanie živín a preháňavé účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie alginátu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.