Alginát alebo tiež alginan draselný je z chemického hľadiska sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých morských rias.
Komerčne sa vyrába reakciou hydroxidu draselného s kyselinou alginovou.
V potravinárskom priemysle sa táto látka využíva ako emulgátor, zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka.
Stretneme sa s ním najmä v zmrzlinách, pudingoch a ďalších druhoch dezertov.
Molekulárny vzorec E402 je (C 6 H 7 KO 6 )n.
Hlavné dôležité body o E402 – algináte draselnom:
Je to stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka.
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa alginát draselný používa?
Vzhľadom na svoje vlastnosti sa alginát draselný používa najmä na výrobu tepelne stabilných gélov a na dodávanie viskozity mnohým výrobkom na báze mlieka, ako sú jogurty, pudingy či zmrzliny, ďalej v majonézach a dresingoch.
Ďalšou oblasťou využitia sú pekárske výrobky, kde sa používa na potieranie sladkého pečiva.
- Perkins Majonelka
Je E402 zdravé?
Používanie alginátu draselného v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné, a bolo tak schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
V prípade nadmernej konzumácie môže mať preháňavé účinky a zhoršiť vstrebávanie niektorých živín.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie alginátu draselného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.