Alginát alebo tiež alginan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých morských rias druhov Sargassum, Macrocystis, Ascophyllum, Durvillaea či Ecklonia.
Vlastný alginát sa vyrába synteticky reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou alginovou.
Spoločne s alginátom sodným je hlavnou formou alginátov používanou v potravinárskom priemysle.
Používa sa pri výrobe mliečnych, mäsových aj pekárskych výrobkov.
Molekulárny vzorec E404 je (C 12 H 14 CaO 12 )n.
Hlavné dôležité body o E404 – algináte vápenatom:
Je to stabilizátor, emulgátor, odpeňovač, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa alginát vápenatý používa?
Oblasť používania alginátu vápenatého je vďaka jeho multifunkčným vlastnostiam veľmi široká.
Najčastejšie sa s ním stretneme vo výrobkoch z mlieka, napríklad v jogurtoch, krémoch, pudingoch, syrových omáčkach a podobne, ďalej tiež v zmrzlinách, dresingoch či majonézach.
Pridáva sa ale aj do džemov a ďalších zavarenín.
V neposlednom rade sa používa na potieranie rozmanitého sladkého pečiva a tiež na zlepšenie vzhľadu mäsových výrobkov.
- Krahulík Pečeňový bloček
- Rondas koláčiky s pudingovým krémom
Je E404 zdravé?
Alginát vápenatý a jeho používanie v potravinárstve je všeobecne považované za bezpečné.
S jeho konzumáciou obvykle nie sú spojené žiadne nežiaduce účinky a látka bola schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a tiež americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Konzumácia v nadmernom množstve môže sťažiť vstrebávanie určitých živín.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie alginátu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii i ďalších krajinách sveta.