Agar je prírodný polysacharid, ktorý sa nachádza v červených morských riasach a vyniká vysokou gelujúcou schopnosťou.
Často sa preto používa ako náhrada želatíny, je obľúbený najmä v ázijských krajinách.
Najčastejšie sa získava z rias z rodov Floridae a Gelidium, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v okolí Japonska, Nového Zélandu a Indie.
Označuje sa tiež názvy agar-agar, kantén, gelosa alebo tiež bengálska, ceylonská, čínska či japonská vyzina.
V potravinárskom priemysle sa používa ako stabilizátor, emulgátor a zahusťujúca a želírujúca látka.
Hlavné dôležité body o E406 – agare
Je to emulgátor, stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa agar používa?
Podľa rôzneho vzhľadu a použitia je možné potravinársky agar na trhu rozdeliť do štyroch typov. Na tyčinkový, prúžkový, vločkový a práškový. Práškový agar sa pridáva do najrôznejších produktov, vločky, tyčinky a prúžky sa väčšinou používajú pri varení, v niektorých častiach sveta tiež ako potravina.
Agar absorbuje dvadsaťnásobok vody av studenej vode napučí. Po rozpustení v horúcej vode a po ochladení tuhne pri veľmi nízkej koncentrácii (0,5 %). Oproti klasickej želatine je stálejšia pri vyšších teplotách.
Všeobecne sa agar používa nielen v želé, ale v mnohých ďalších pekárskych výrobkoch a cukrovinkách, pretože stabilizuje a zahusťuje cestá, náplne aj polevy.
Nájdeme ho ale aj v mliečnych a mäsových výrobkoch, krémoch, zmrzlinách, zavareninách aj nápojoch, napríklad v pive, víne či džúsoch.
- Haribo Želé s ovocnou príchuťou
- Pilos Smotanový jogurt
- Krajka Čokoládová kyslá smotana
- Penny Market Dezert s kokosom a mliečnou čokoládou, Dezert s piškótovým cestom a citrónovou a smotanovou penou
- Kunín Pohár mliečny dezert
- Dr.Qetker Cukrárenské želé
- Chočenská mliekareň Smotanová nátierka s jogurtom a so syrom
- Banániky v čokoláde
- Prima Pegas nanuk
Okrem potravinárskeho priemyslu sa s agarom stretneme aj v lekárstve, kde sa používa ako preháňadlo, av kozmetike, kde sa využíva ako prostriedok na reguláciu viskozity.
Je E406 zdravé?
Agar je všeobecne považovaný za bezpečnú látku, s ktorej konzumáciou nie sú spájané nežiaduce účinky. Jeho použitie schválil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Ľudský organizmus agar nedokáže stráviť, z tela je vylúčený v nezmenenej podobe, má tak pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru. V nadmernom množstve môže spôsobiť preháňavé účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie agaru v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.