Guma Euchema, označovaná tiež ako karagenan s obsahom celulózy, je prírodný polysacharid s multifunkčným využitím v rade potravinárskych výrobkov.
Získava sa z niektorých druhov červených morských rias, najmä Eucheuma spinosus alebo Eucheuma cottonii.
Svojimi vlastnosťami sa podobá karagénánu, ale má oveľa vyšší obsah nerozpustnej rastlinnej celulózy.
Hlavné dôležité body o E407a – gume Euchema
Je to stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa guma Euchema používa?
Vzhľadom na svoje želírujúce a zahusťovacie vlastnosti sa guma Euchema pridáva do rozmanitých mäsových výrobkov, najmä údenín.
Nájdeme ju ale aj v mliečnych výrobkoch či cukrovinkách.
- Beskydské údeniny Chodura Medová šunka výberová, Bohemia šunka
- Kostolecké údeniny Poctivá šunka od kosti
- Vocielka Bravčová šunka výberová, Kladenská pečienka
- Hamé Pražská šunka, Pomazánka s paradajkami a oreganom
- Pikok Výberová bravčová šunka, Moravské údené mäso, Údené stehno
- Vodňanská hydina Kuracie stehná údené
- Nestlé Nesquik kakaová a vanilková zmrzlina
- Gervais original Syr s cesnakom a bylinkami
Je E407a zdravé?
Použitie gumy Euchema v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné, s konzumáciou nie sú spájané nežiaduce účinky. Táto potravinárska prídavná látka je schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť gastrointestinálne problémy, výnimočne aj alergickú reakciu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie gumy Euchema potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.