Tragant alebo tiež guma tragant je živica, ktorá po narezaní kôry vyteká z kríkov rodu Astragalus, po slovensky kozinec.
Ide o prírodnú potravinársku prídavnú látku, ktorá sa používa ako emulgátor, zahusťovadlo a stabilizátor.
Tragant je vo vode takmer nerozpustný, ale napučí v nej a vytvára tuhý gél.
Hlavné dôležité body o tragante E413 :
Je to stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti.
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa tragant používa?
Jeho emulgačné schopnosti sa využívajú najmä pri potravinách, ktoré obsahujú olej a vodu, ktoré sa vďaka jeho prítomnosti od seba neoddeľujú.
Vzhľadom na to, že je tragant veľmi odolný voči pôsobeniu kyselín, nájdeme ho často v šalátových zálievkach, omáčkach, dresingoch, majonézach či ovocných náplniach.
V neposlednom rade sa používa tiež na zväčšenie objemu zmrzlín, obsahujú ho ale aj jogurty, mazacie syry a nátierky.
- Dr.Oetker Dekor mix, Vanilková pasta Bourbon
- Nektón Čierny kaviár z kapelínov
Ďalšie využitie má tragant aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle, najmä pre svoju schopnosť vytvárať povrchové filmy. Nájdeme ho v mnohých pleťových aj vlasových prípravkoch.
Je E413 zdravé?
Tragant je prírodná látka, s ktorej konzumáciou nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky. Naopak bolo zistené, že pozitívne pôsobí na hladinu cholesterolu a črevnú mikroflóru.
Jeho použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Nadmerná konzumácia E413 môže mať preháňavé a nadúvavé účinky, u citlivých jedincov môže vyvolať pomerne silnú alergickú reakciu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie tragantu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.