Xantánová guma je krémovo sfarbený polysacharidový prášok s neutrálnou príchuťou široko používaný ako zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Od ostatných polysacharidových gúm sa líši tým, pretože sa vyrába bakteriálnou fermentáciou, zatiaľ čo iné sú extrahované z rastlín alebo častí rastlín.
Hlavné dôležité body o E 415 – xantánová guma
Je prírodného pôvodu
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén , ale vďaka tomu, že sa vyrába z rastlín, ktoré môžu sami o sebe byť
alergénom, u citlivejších jedincov sa alergia môže prejaviť
Táto zložka je šetrná ku keto, vegánskej, bezlepkovej diéte
Výroba E415
Komerčne vyrábaná guma sa vyrába fermentáciou zdrojov sacharidov (hlavne z kukuričného škrobu), potom sa čistí etanolom.
Kde sa xantánová guma (E 415) používa?
Vďaka odolnosti voči kyselinám, zásadám, soli, teplu a enzýmom a ďalšími vlastnosťami ako je schopnosť emulgácie, stabilita a zahusťovanie je táto guma guma najpoužívanejšia na trhu s potravinami.
Môže byť tiež použitý ako náhrada vajec na zníženie spotreby vaječného bielka bez toho, aby ovplyvnila chuť a vzhľad.
Je možné ju tiež použiť pri bezlepkovom pečení ako náhradu za lepok.
V ovocných a čokoládových nápojoch sa bežne používa v zmesi so sodnou soľou na zlepšenie chuti.
V zmrzline funguje ako stabilizátor a zabraňuje rýchlemu topeniu, pridáva hladkú textúru a krémový pocit v ústach, zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov.
Konkrétne produkty
- Ehrmann – Skyr snack
- Hempiness – čučoriedkový proteínový nápoj
- Polička – anglická slanina
Je E415 zdravé?
Toto zahusťovadlo, nemá takmer žiadne vedľajšie účinky.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť bola schválená americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Je schválenou prísadou v Austrálii a na Novom Zélande.
Možno ju bezpečne používať ako zahusťovadlo, stabilizátor, emulgátor v potravinách.
Čím xantánovú gumu nahradiť?
Bežnými alternatívami sú kukuričný škrob, šupky psyllia, sodná soľ, agar agar, arabská guma, guma zo svätojánskeho chleba, konjaková guma, želatína a karagenan.