Guma karaya (E416), ktorá býva tiež označovaná ako indický tragant alebo guma sterculiaje, je rastlinná guma produkovaná ako exsudát zo stromov rodu Sterculia. Chemicky sa jedná o kyslý polysacharid zložený z cukrov galaktózy, rhamnózy a kyseliny galakturónovej.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.
Hlavné dôležité body o E416 – Guma karaya:
Je bezpečné.
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Odporúčame.
Výroba E416
Gumu karaya je možné získať z indického stromu Sterculia urens. Je to cenná látka a tradične sa získava narezaním alebo ošúpaním kôry či vytvorením hlbokých rezov pri päte kmeňa sekerou. Tieto hrubé metódy extrakcie často viedli k smrti stromu, ale zistilo sa, že aplikácia regulátora rastu rastlín ethephonu stimuluje produkciu E416 a pri použití v starostlivo kontrolovanom množstve zvyšuje výťažnosť gumy a zlepšuje hojenie rán a prežitie stromu.
Na čo sa používa guma karaya?
E416 sa používa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor v potravinách, ako preháňadlo a ako lepidlo na zubné protézy. Používa sa tiež na falšovanie gumového tragantu kvôli ich podobným fyzikálnym vlastnostiam.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E416 niekedy vyskytuje:
- šľahačka
- zmrzlina
- tavené syry
- želatína
- želé cukríky
- citrónové krémy
- pudingové prášky
- pečivo
- mäsové výrobky
- syrové nátierky
- dezerty
- vaječné likéry
- mliečne výrobky
- žuvačky
Je E416 zdravé?
Vedľajšie účinky v miernych koncentráciách nie sú známe. Vysoké dávky spôsobujú plynatosť a nadúvanie v dôsledku fermentácie črevnou mikroflórou. U citlivých jedincov môže dôjsť k alergickej reakcii.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E416 ako potravinárskej prísady v EÚ je povolené, rovnako ako v USA, v Austrálii a na Novom Zélande.