Guma tara, označovaná tiež ako peruánsky karubín, je prírodná potravinárska prídavná látka, ktorá sa získava zo semien stromu tara alebo rohovníka peruánskeho (Caesalpinia spinosa).
V potravinárskom priemysle sa využíva ako zahusťovadlo a stabilizátor.
Výroba spočíva v odstránení šupky semien a rozomletí jadra.
Má formu bieleho až žltobiely prášku bez zápachu.
Hlavné dôležité body o E417 – gume tara:
Je to stabilizátor a zahusťovadlo.
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa guma tara používa?
Guma tara je jedinečný hydrokoloid, ktorý vypĺňa medzeru medzi za studena rozpustnou gumou guar a za tepla rozpustným karubínom zo svätojánskeho chleba.
Bežne sa s ňou môžeme stretnúť najmä v zmrzline a ďalších mrazených výrobkoch, v pečive, želé, omáčkach a dresingoch. Pri rozmanitých mliečnych výrobkoch, napríklad pudingoch, zlepšuje textúru krému, pri mäsových výrobkoch slúži na vytvorenie povrchového filmu.
- Termix vanilkový a kakaový
- Agricol Tatárska omáčka
- Algida Calippo Jihaoda
- Labeta Želírovací cukor
- Vitana zeleninový bujón, Vývar hovädzie a zeleninový
- Meggle Cottage Cheese
- Hamé Lečo s údeninou, Trenčianske jemné párky s fazuľou, Zemiakový guláš
- Olma Tradičné nátierkové maslo
Okrem toho sa guma tara hojne používa aj v kozmetickom priemysle.
Je E417 zdravé?
Guma tara je prírodná látka, s konzumáciou ktorej nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky. Použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), a to aj v detskej výžive.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie gumy tara v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.