Guma gellan je názov polysacharidu, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea.
Táto látka sa v potravinárskom priemysle využíva ako zahusťovadlo, želírovacia látka a stabilizátor.
Má formu bieleho prášku, ktorý v kombinácii s vodou vytvára gély rôzne štruktúry, od mäkkých a pružných až po nepružné a krehké.
Hlavné dôležité body o E418 – gume gellan:
Je to stabilizátor, želírujúca látka a zahusťovadlo .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené.
Kde sa guma gellan používa?
Guma gellan je multifunkčný hydrokoloid používaný ako želírujúce, stabilizačné, filmotvorné a štrukturujúce činidlo v potravinárstve, kozmetike i farmaceutickom priemysle.
Stretávame sa s ňou v rastlinných náhradkách mlieka, ovocných džúsoch, cukrovinkách, želé a žuvačkách, dezertoch aj mliečnych výrobkoch. Ďalej tiež v polevách či džemoch.
- Emco Sójový nápoj, Ryžový nápoj, Ovsený nápoj
- Alpro Mandľový nápoj, Kokosový nápoj, Ovsený nápoj
- OKF Nápoj z aloe vera, Kokosový nápoj
- Granko Kakaové mlieko
- Odkolok Jablkový závin
- Kysnuté ovocné knedle s čučoriedkami
Je E418 zdravé?
S konzumáciou gumy gellan nie sú spájané žiadne negatívne nežiaduce účinky.
Jej použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie gumy gellan v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.