Guma ghatti (E419) je prezývaná ako indická guma. Z Indie tiež najčastejšie pochádza.
V potravinárstve ju možno využiť ako stabilizátor a emulgátor do potravín a nápojov.
Látka je prírodná a úplne bezpečná. Jej množstvo je však veľmi obmedzené, a preto sa takmer nevyužíva. Čo ďalšie by ste o tejto látke mali vedieť?
Hlavné dôležité body o E419 – guma ghatti:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E419
Guma ghatti sa získava z rastliny druhu Anogeissus latifolia, ktorý rastie v Indii, Nepále, Mjanmarsku alebo na Srí Lanke. Ide preto o úplne prírodnú látku, ktorú je možné využiť pri výrobe potravín a nápojov.
Na čo sa používa guma ghatti?
Guma ghatti sa používa v potravinárskom priemysle veľmi málo, pretože je ťažké ju získať.
Používať sa ale môže ako emulgátor alebo stabilizátor do nápojov, olejov a ďalších produktov.
Je E419 zdravý?
Z výskumov neboli zistené žiadne riziká, ktoré by predstavovali konzumácia alebo použitie látky guma ghatti. Ide preto o bezpečnú látku.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie guma ghatti zakázané na pridávanie do potravín.
V Spojených štátoch je naopak používanie povolené a látka získala označenie GRAS. To znamená, že je podľa miestnych odborníkov a úradov všeobecne bezpečná a môžu ju výrobcovia používať.