Manitol je cukrový alkohol, ktorý sa často používa ako náhrada bežného cukru.
Prirodzene ho obsahujú niektoré druhy zeleniny, huby a morské riasy.
Na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába kvasením glukózy a maltózy pomocou baktérií Lactobacillus intermedius.
Nájdeme ho predovšetkým v cukrovinkách, kde plnia funkciu sladidla aj protispekavé látky.
Rovnako ako ďalšie cukrové alkoholy, môže pri nadmernej konzumácii spôsobiť gastrointestinálne problémy.
Molekulárny vzorec E421 je C6H14O6 .
Hlavné dôležité body o E421 – manitole:
Je to sladidlo a protispekavá látka .
Ide o prírodnú látku , ale na priemyselné použitie sa vyrába synteticky.
Nie je vhodné pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.
Kde sa mannitol používa?
Tento cukrový alkohol sa ako sladidlo často pridáva do rôznych cukroviniek, žuvačiek, poliev, džemov, nízkokalorických výrobkov a potravín pre diabetikov.
Je tiež užitočný ako protispekavá látka vďaka svojej minimálnej schopnosti absorbovať vodu.
- Žuvačky Orbit, Airways, Winterfresh, Mentos, Jet gum
Je E421 zdravé?
S konzumáciou manitolu nie sú spájané žiadne výrazné negatívne účinky, jeho použitie v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Bolo preukázané, že cukrové alkoholy, vrátane manitolu, majú priaznivé účinky na zdravie ústnej dutiny. Jednak sú nekariogénne, inými slovami neprispievajú k tvorbe zubného kazu a zároveň chránia zuby pred baktériami spôsobujúcimi zubný kaz tým, že podporujú tvorbu slín.
Manitol sa v našom tráviacom trakte pomaly vstrebáva pomaly a vedie iba k malému zvýšeniu koncentrácie glukózy v krvi, je preto vhodný aj pre diabetikov.
Prípadná nadmerná konzumácia môže spôsobiť žalúdočné a črevné problémy.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Používanie manitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii, Kanade, Japonsku a ďalších krajinách sveta.