Polyoxyetylénsorbitanmonooleát alebo polysorbát je emulgátor bežne používaný v potravinách a kozmetike predovšetkým vďaka svojej schopnosti miešať vodu ingrediencie na báze aj oleje dobre dohromady.
Hlavné dôležité body o E 433 – polyoxyetylénsorbitanmonooleát
Nie je prírodného pôvodu , pretože je vyrobený z chemickej syntézy
Nie je vhodný pre deti
Je to alergén , ktorý u niektorých jedincov môže spôsobiť alergickú reakciu
Táto zložka je vegánska (ak sa pri jej výrobe používajú rastlinné oleje , niekedy sa používajú živočíšne, potom by sa jej vegetariáni mali vyhýbať)
Je bezlepkov ý
Výroba E433
Polysorbáty sa vyrábajú reakciou sorbitolu, špecifickej mastnej kyseliny (kyseliny olejovej), a etylénoxidu.
Vznikne viskózna, citrónovo až jantárovo sfarbená olejovitá kvapalina.
Kde sa polysorbát (E 433) používa?
Polysorbát je emulgátor a stabilizátor, ktorý mieša dve alebo viac nekompatibilných zložiek, obvykle olej a vodu. Bežne sa používa v potravinárstve a kozmetike.
Najbežnejšie použitie v potravinárstve sú v zmrzline, uhorkách, vitamínoch a omáčkach.
Zmrzlina – poskytuje krémovú textúru, veľmi dobre drží tuk a vodu pohromade, zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov
Omáčky – maslo a voda sa neoddeľujú a zanecháva ingrediencie v omáčke rovnomerne rozložené
Konkrétne produkty
- Emco – čokoláda originálna
- Podtatranská drôdina – hydinové labužnícke párky
Je E433 zdravé?
Môžeme sa ale stretnúť aj s niektorými vedľajšími účinkami ako sú narušenie bariéry medzi krvnými cievami mozgu a bunkami a ďalšími zložkami, ktoré tvoria mozgové tkanivo (ale to iba pri vysokej dávke). Táto praktika sa bežne používa v medicíne.
Je tiež klasifikovaný ako možný karcinogén, ale jeho konzumácia je bezpečná, pretože jeho množstvo v potravinách je stanovené na veľmi nízku hodnotu.
Je to tiež alergén, ktorý môže spôsobiť anafylaxiu, žihľavku a dermatitídu.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Polysorbát je bezpečnou potravinárskou prísadou, ktorá bola schválená americkým aj európskym úradom pre kontrolu potravín.