Polysorbát 60 sa primárne používa ako emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Hlavné dôležité body o E 435 – polysorbát 60
Nie je prírodného pôvodu
Je bezpečná pre deti
Nie je to bežný alergén
Je vhodný pre vegánov
Výroba E435
Polysorbát 60 sa vyrába reakciou kyseliny stearovej so sorbitolom, aby sa najskôr získal sorbitanmonostearát, a potom sa kondenzuje s etylénoxidom. A nakoniec vzniká citrónovo až oranžovo sfarbená olejovitá kvapalina.
Kde sa polysorbát (E435) používa?
Pomáha prísadám na báze vody a oleja sa ľahko miešať a zabraňuje ich oddeleniu v potravinách.
Konkrétne produkty
- Suree – kokosové mlieko
- Hellmans – francúzsky dresing
- Orion – nugát
Je E435 zdravé?
Keď hovoríme o vedľajších účinkoch polysorbátu 60, väčšinou sa zameriavame na dva karcinogény, jedným je etylénoxid a 1,4-dioxán. Pokiaľ, ale neprekročíme odporúčaný denný príjem 0-25 mg/kg telesnej hmotnosti, je látka bezpečná
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Jeho bezpečnosť bola spolu s ďalšími polysorbátmi (20, 40, 65, 80) prehodnotená v roku 2018 a boli zaradené do kategórie „emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá a želírujúce látky“, ktoré sú bezpečné na použitie. Bezpečnosť pri použití ako okysľujúcej látky bola schválená, ako v USA, Austrálii, tak v EÚ.