Polyoxyetylénsorbitantristearát (E436) alebo tiež polysorbát 65 je bledo sfarbená, vosková pevná látka, ktorá sa v potravinárstve používa ako emulgátor, stabilizátor a prostriedok proti peneniu.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Polysorbát 65 obsahuje mastné kyseliny, ktoré sú takmer vždy z rastlinných olejov, ale nemožno vylúčiť použitie živočíšneho tuku (vrátane bravčového). Preto nemôžeme E431 odporučiť vegánom a vegetariánom.
Hlavné dôležité body o E436 – Polyoxyetylénsorbitantristearát:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o emulgátor.
Odporúčame.
Výroba E436
Polysorbát 65 je syntetická zlúčenina vyrobená z etylénoxidu (syntetická zlúčenina), sorbitolu a kyseliny stearovej (prírodná mastná kyselina).
Na čo sa používa polyoxyetylénsorbitantristearát?
E436 umožňuje, aby voda a oleje zostali premiešané dohromady a vytvorili emulziu. Okrem v potravinárstve sa tiež používa v širokej škále pracích prostriedkov, liečiv a kozmetických a pleťových produktov.
Príklady potravín a nápojov, kde sa E436 niekedy vyskytuje:
- tortové náplne
- tortové zmesi
- mrazené dezerty
- zmrzliny
- žuvačky
- nealkoholické nápoje
Je E436 zdravé?
Vedľajšie účinky v miernych koncentráciách nie sú známe. Osoby neznášajúce propylénglykol by sa však polysorbátu 65 mali vyhýbať.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Použitie E436 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ aj v USA povolené.