Pektín, prírodný polysacharid bežne používaný ako želírujúce činidlo, zahusťovadlo, emulgátor a stabilizátor v potravinách.
Pektín sa prirodzene vyskytuje v rastlinách a možno ho nájsť aj v bunkových stenách väčšiny zeleniny a ovocia.
Hlavné dôležité body o E 440 – pektín
Je prírodného pôvodu a získava sa z jablčných výliskov a citrusovej kôry
Je vhodná pre deti
Nie je to bežný alergén
Táto zložka je vegánska aj bezlepková
Výroba E 440
Vo veľkovýrobe sa najčastejšie získava z jablčných výliskov a citrusovej kôry.
Kde sa pektín (E 440) používa?
Používa sa ako želírujúce činidlo pri konzervovaní džemov a želé; funguje aj ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor v ovocných šťavách, pečive, cukroví a mliečnych výrobkoch.
Dá sa kombinovať s inými zahusťovadlami, ako je želatína, karubová guma, modifikovaný potravinársky škrob, agar agar, guarová guma a arabská guma.
Nájdeme ho predovšetkým v džemoch, želé, lekvároch a marmeládach, kde zlepšuje jemnosť, skracuje dobu varenia, poskytuje dobrú konzistenciu a zlepšuje textúru a farbu a predlžuje trvanlivosť.
Jeho vlastnosťou je aj uvoľňovanie chuti, stabilizuje ostatné zložky a poskytuje viskozitu ovocným šťavám alebo ovocným nápojom.
Vďaka emulgačnému účinku sa pridáva do zmrzliny, ktorú zjemňuje.
Konkrétne potraviny
- Hollandia – jogurtové smoothie
- Tatra – Maškrtni si tvarohový mix
- St. Dalfour Freres – ovocná jahodová nátierka
Je E440 zdravé?
Neboli zistené žiadne vedľajšie účinky, spojené s jeho konzumáciou.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
U tohto zahusťovadla neboli zistené žiadne vedľajšie účinky a jeho bezpečnosť bola schválená ako v USA, tak v EÚ.