Pektíny s označením E440(i) sú prírodné polysacharidy, ktoré sa v potravinárskom priemysle používajú ako želírujúce látky, zahusťovadlá, emulgátory a stabilizátory.
Látka E440(i) sa používa v mnohých produktoch naprieč všetkými druhmi od džemov po nápoje. Ide o nezávadnú látku, ktorá môže zlepšiť vaše zdravie.
Dobrou správou je aj fakt, že ju môžete používať doma pri domácom zaváraní, robení marmelád a ďalších produktov.
A je úplne prírodného pôvodu, takže ju môžu konzumovať všetci. Deti, vegáni aj alergici.
Hlavné dôležité body o E440(i) – pektín:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použiť v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E440(i)
Pektín na použitie v potravinárstve sa vyrába z dvoch častí. Prvá je viac ako 65% kyseliny galakturónovej a druhou je 35% ostatných polysacharidov.
Na čo sa používa pektín?
Pektín má širokú paletu použitia. Väčšinou ho nájdete v džeme, želé, ovocnej šťave, dezertoch, sladkostiach alebo mliečnych výrobkoch. Rovnako tak sa nachádza v zmrzline, gumových medvedíkoch alebo jogurtoch.
Pektín sa používa aj pri domácom zaváraní, takže sa jedná aj o látku, ktorú môžete použiť vo svojej kuchyni. V obchode si môžete kúpiť samostatne predajný pektín, ktorý je možné použiť pri domácom zaváraní.
Je E440(i) zdravý?
Pektín je označený ako diétna vláknina, ktorá je prospešná pre naše zdravie. Konzumácia pektínu sa nemusíte obávať. Práve naopak. Má hneď niekoľko jedinečných benefitov:
- znižuje krvný cukor a krvný tlak,
- udržuje zdravú hladinu cholesterolu v krvi,
- odstraňuje problémy so zápchou,
- zvyšuje sýtosť,
- znižuje energetický príjem počas dňa.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
Pektín je úplne bezpečný a hojne sa používa v štátoch po celom svete. Ide o jednoznačne nezávadnú látku, ktorú môžu konzumovať aj malé deti a prináša ľudskému organizmu iba prínosy. Z tohto dôvodu neexistujú žiadne obmedzenia pri používaní v potravinárskom priemysle.