Amidovaný pektín s označením E440(ii) sa od klasického pektínu líši výrobou aj zložením. V oboch prípadoch sa ale jedná o látku, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí, ako sú jablká alebo citrusy.
Hlavné dôležité body o E440(ii) – amidovaný pektín:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E440(ii)
Pektín sa získava z ovocia, ale v prípade amidovaného pektínu sa musí do zlúčeniny pridať hydroxid amónny. Použitím sa táto látka od bežného pektínu príliš nelíši, ale jej zloženie je iné.
Hydroxid amónny môže byť pre niektorých jedincov škodlivý, pretože prináša do látky voľné glutamáty. Amidovaný pektín je preto rozhodne škodlivejší ako bežný pektín s označením E440(i).
Na čo sa používa amidovaný pektín?
V prvom rade sa amidovaný pektín používa v marmeládach a džemoch. Veľkou výhodou je, že ho môžete zakúpiť ako samostatnú látku a používať aj pri domácom použití. To u väčšiny podobných látok nie je možné.
Amidovaný pektín sa v potravinárskom priemysle používa aj pri výrobe cukríkov, zmrzliny, dresingu, želé, mliečnych produktoch (jogurty), sirupoch, pre zmrazené potraviny a mnoho ďalších produktov.
Použitie amidovaného pektínu je veľmi široké, pretože ho možno využiť aj vo farmaceutickom priemysle. Používa sa na výrobu prostriedku na hojenie rán alebo špeciálnych zdravotníckych lepidlách.
Je E440(ii) zdravý?
Amidovaný pektín nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky. Môžete ho naopak využiť na posilnenie svojho zdravia.
Podľa odborníkov pôsobí pozitívne na cholesterol, krvný cukor aj krvný tlak. Navyše vám pomôže pri zápche a konzumovať ho môžu bezpečne aj deti.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii, Českej republike, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E440(ii) povolené bez obmedzenia. Dokonca sa môže používať aj v detskej výžive od 5. mesiaca života.