Acetát izobutyrát sacharózy je substancia používaná predovšetkým ako emulgátor a stabilizátor v ochutených nealkoholických nápojoch.
Môžete sa stretnúť aj s názvami izobutyrát octanu sacharózy, octanizomáselnan sacharózy či skratkou SAIB.
Vyrába sa synteticky esterifikáciou sacharózy s kyselinou octovou a izobutánovou.
Má formu svetlo žltej viskóznej kvapaliny.
Molekulárny vzorec E444 je C40H62O19 .
Hlavné dôležité body o E444 – acetáte izobutyrátu sacharózy:
Je to stabilizátor a emulgátor .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené
Kde sa acetát izobutyrát sacharózy používa?
Acetát izobutyrát sacharózy slúži najmä ako stabilizátor nápojov, najčastejšie sýtených nealkoholických nápojov, energetických drinkov a ochutených vôd. Upravuje ich hustotu a spôsobuje v nich tiež žiaduce zakalenie.
- Schweppes bitter lemon
- Moštenický sirup s príchuťou mandarínka
Je E444 zdravé?
S konzumáciou acetátu izobutyrátu sacharózy nie sú spájané žiadne nežiaduce účinky, ide o látku schválenú Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) i americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).
Množstvo použitého acetátu izobutyrátu sacharózy by nemalo prekročiť 300 mg na 1 kilogram hotového nápoja.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Zatiaľ čo v Európskej únii je použitie SAIB obmedzené iba na ochutené nealkoholické nápoje na báze vody, v niektorých iných krajinách, napríklad USA, sa môže pridávať aj do niektorých potravín, najmä omáčok a horčic.